Spring naar content

Verwonderingsplekken maken de buurt – het Agoramobiel is het bewijs

Hoe vaak verstillen we nog bij het aangezicht van een rood wordende boom wanneer de herfst zich aandient? In een samenleving die vooral gericht is op output en resultaat, zijn we nog weinig bezig met verwondering. En dat terwijl Plato al zei dat verwondering het begin van de filosofie is en het fundament voor zijn werk vormde. Als het Plato heeft geholpen, waarom dan niet ons?

Om de aandacht te vestigen op onze omgeving, realiseren we in Merwede verwonderingsplekken. Ze doen ons even verstillen bij natuur, geven voer voor gesprek over onderwerpen als respect voor de natuur (en waarom we recyclen) of bieden op andere wijze vermaak. Bovenal herinneren ze ons aan de liefde die we hebben voor de natuur en onze omgeving. Dat maakt ons bewust van het eigenaarschap dat we kunnen pakken in hoe we omgaan met onze omgeving.

 

Flexibel en interactief leerplatform
Een van deze verwonderingsplekken werd ontwikkeld door Superuse Studios, internationaal architectencollectief voor circulair en duurzaam ontwerp. Zij
creërden het Agoramobiel, een flexibel en interactief leerplatform dat de verbinding
met de omgeving vergroot voor de Agoraschool die zich in Merwede
zal vestigen.

Het Agoramobiel is meer dan een mobiel object. Het is een belichaming van
circulair en sociaal design van SuperUse, passend binnen de duurzame visie van Merwede LAB en het onderwijsconcept van Agora.

 

Voor en door kinderen
Hoe sla je een brug tussen school en wijk? Om een beeld te scheppen ging Superuse Studios langs bij de doelgroep wier mening unieke inzichten biedt: kinderen.

Door intensief samen te werken met leerlingen en docenten van Agora Hub030 werd een concreet beeld gevormd van hoe dit mobiele platform de school en de wijk verbindt. Dit project biedt een unieke kans om de betrokkenheid van de kinderen bij hun leerproces verder te vergroten en een directe impact te maken op hun omgeving.

 

De waarde van dit naslagwerk
Middels een zeer concreet voorbeeld laat dit naslagwerk zien hoe verwonderingsplekken kunnen worden gerealiseerd in co-creatie met de gebruiker.
Dat schept verbinding tussen mens en plek en maakt de identiteit van een plek beleefbaar. En is dat niet hoe we allemaal willen wonen?

Download het naslagwerk